La Scoala din Contesti
In cadrul Saptamanii Educatiei Globale, Fundatia Umanista Dr.Mioara Mincu a organizat in parteneriat cu Scolile comunei Contesti, in data de 19 Noiembrie 2010, seminarul cu tema ”Sa spunem NU violentei”. Evenimentul din cadrul programului global de educatie se subscrie perfect obiectivelor fundatiei, de a investi in formarea tinerei generatii. Evenimentul a gazduit spectacolul copiilor Scolii generale clasele I – VIII din Contesti, ce poarta din decembrie 2010 numele ”Dr. Mioara Mincu”, si un seminar dedicat formarii cadrelor didactice.
Saptamana Educatiei Mondiale este primul dintr-un set de evenimente ce au loc la nivelul mai multor state ale lumii. Acestea debuteaza in fiecare an in cea de-a treia saptamana din noiembrie si se pot desfasura pana in martie 2011, rolul acestor evenimente fiind acela de formare a unei baze comune, la nivel mondial, de cunostiinte, aptitudini si deprinderi care sa permita o mai buna integrare si transformare a tinerilor din cetatenii unei tari in cetateni mondiali.
Evenimentul organizat la Scoala Generala din Contesti a debutat printr-o ampla manifestare artistica ce a implicat circa 100 de elevi ai scolii si copiii gradinitei din Contesti, urmata de premierea castigatorilor la concursurile de afis si eseu, precum si a 4 elevi cu rezultate deosebite la invatatura. Premiile au fost decernate de doamna prof. univ. Crina Bocsan Decusara, presedinte al Asociatiei UNESCO „Iulia Hasdeu”.
Partea a doua a fost dedicata cadrelor didactice, cu prezentarea unor proiecte si desfasurarea unui atelier de lucru. Pornind de la tema aleasa „Sa spunem NU Violentei” s-a demonstrat ca lipsa sau supra-abundenta informatiei pot fi cauze ce favorizeaza comportamente agresive atat la copii, cat si la adulti. „Calitatea noastra de educatori ne obliga sa ii ghidam pe copii in a-si forma un sistem de selectare a informatiei venite pe canale diferite – prin scoala, programe tv, filme, carti sau internet.Sarcinadificila aflata pe umerii educatorilor poate fi un pic usurata daca acestia gasesc metode concrete de ancorare a informatiei la realitatile imediate ale vietilor lor”, a afirmat doamna Anca Cercel-Duca, vicepresedinte al fundatiei Umaniste Dr. Mioara Mincu si organizator al evenimentului.
Au fost invitati sa sustina aceste puncte de vedere mai multi specialisti din Bucuresti. Doamna prof. univ. dr. Sanda Fatu a prezentat proiectul cu tema „Invatarea – forma superioara de procesare a informatiei”, in cadrul caruia a expus si procesele si mecanismele procesarii informatiei. Doamnele Sorina Negrei, Alina Grecu si Larisa Banica, profesori in cadrul catedrei de Psihologie ale Scolii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, au abordat tema „Comunica eficient si responsabil”, urmarind extragerea informatiilor importante dintr-un context si evaluarea acestora, indiferent de maniera lor de transmitere.
Evenimentul dedicat Saptamanii Educatiei globale a avut si o sectiune prin care s-a urmarit ancorarea in realitatile locale, iar in acest sens doamna prof. univ Georgeta Barbulescu a prezentat posibilitatile infiintarii unui after-school.
Intalnirea s-a incheiat cu un atelier de lucru in cadrul caruia cadrele didactice in grupuri de 5-6 au elaborat o prezentare proprie a datelor celor mai semnificative despre un element de baza al vietii – APA. In urma lucrului in echipa a cadrelor didactice au fost prezentate opinii asupra modului in care agresivitatea influenteaza alcatuirea trupului uman, in a carui compozitie se afla peste 70% apa.
„Unul dintre obiectivele fundatiei noastre este acela de a investi in formarea tinerei generatii prin programe de Educatie pentru Sanatate, iar unul dintr aceste programe este de a oferi in mod constant ajutor Scolii din Contesti, ce poarta numele fondatoarei fundatiei noastre. In acest scop Fundatia Umanista Dr Mioara Mincu si-a adus contributia prin organizarea evenimentului din 19 noiembrie 2010”, a precizat doamna Anca Cercel-Duca.
*
La Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila”
In cadrul aceluiasi program al Saptamanii Educatiei Globale, in data de 18 noiembrie 2010 s-a desfasurat si in Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila” seminarul cu tema „Comunica eficient si responsabil”, la care au participat elevii scolii si profesorii catedrei de Psihologie, in calitate de organizatori.
„S-au consolidat echipe care au elaborat prezentari PowerPoint in directia dobandirii unui stil de viata sanatos, fiecare dintre ele imprumutand “personalitatea” autorilor. S-au format adevarate “perechi de stiristi” ce au interpretat cu umor inteligent o informatie despre consumul de etnobotanice prin prisma a trei televiziuni: OTV, Antena 1 si TVR, evidentiind diferite tipuri de comunicare, in functie de reactia celor din sala.
Secretul reusitei seminarului l-a reprezentat emotia cu care toti am participat la acesta activitate si dorinta mare de interactivitate”, a declarat prof. Alina Grecu.