În fiecare an, pe 10 februarie, toate gândurile noastre se îndreaptă spre cea care a fost numită Doamna nursingului românescDoamna dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care ar fi împlinit astăzi vârsta de 85 ani.

Cu dăruire față de semeni şi harul de a transmite cunoştinţe, a format şi îndrumat echipele de profesori şi generaţii de elevi, care au iubit-o şi îi poartă un profund respect pentru totdeauna.

Este și sărbătoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care împlinește anul acesta 28 de ani de activitate, dar și a Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”, care aniversează 9 ani de la înființare.

Colaboratori şi prieteni de o viaţă ai Doamnei dr. Mioara Mincu, alături de cadre didactice ale Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, rememorează anii de început ai şcolii, ce stau sub zodia zâmbetului domniei sale.

„Nu găseşti uşor astfel de oameni! Mioara Mincu era o flacără care ardea tot timpul. S-a exprimat frumos prin cuvinte, dar s-a expus grandios prin ceea ce a construit. Era un medic foarte bun, respectată de colegii ei de generaţie şi s-a bucurat de ajutorul lor. Avea colaborări cu românii plecaţi în străinătate. A căutat cu ajutorul lor să arate lumii întregi că  femeia este un element principal şi indispensabil într-o societate care vrea să progreseze, căci pe lângă activitatea pe care o desfăşoară în cele mai diverse domenii, ea este generator de educaţie. Eu nu pot să mă gândesc la Mioara Mincu ca la un suflet plecat. Ea este prezentă prin tot ce a făcut, ea are vârsta faptelor ei!” ( Prof. dr. ing. Gheorghiţa Jinescu )

„Trei au fost calităţile Doamnei dr. Mioara  Mincu care au făcut-o atât de deosebită: o măiestrie managerială aproape de perfecţiune, bazată pe un mod eficient de a exploata cele mai înalte calităţi ale fiecărui om cu care venea în contact, o generozitate fără margini, asemănătoare marilor spirite ale culturii creştine, precum şi o energie creatoare debordantă. Doamna dr. Mioara Mincu le cultiva tinerilor, în cadrul conceptului de sănătate, ceea ce acum se numeşte gândire pozitivă şi nu o să uit îndemnul domniei sale: „Nu uitaţi să zâmbiţi! Este cel mai frumos cadou pe care poţi să-l faci celui cu care vorbeşti şi cel mai uşor de realizat! În plus, acţiunea muşchilor faciali, care contribuie la realizarea zâmbetului, generează în propriul corp o cascadă hormonală, care ne va crea şi nouă o stare de fericire!” De altfel, Doamna dr. Mioara Mincu era o prezenţă tonifiantă, care degaja în permanenţă un ton optimist, plin de speranţă pentru viitor.” ( Ioan Albescu )

„În primul rând, Doamna Dr. Mioara Mincu era un eminent medic: te diagnostica uitându-se la tine. Însă, a preocupat-o nu numai tratamentul medical, ci și tratamentul social. Sub îndrumarea dumneaei, s-a înființat primul serviciu de asistență socială din Capitală. Pot să vă spun că nu a existat pacient care să i se adreseze și să nu primească îngrijire medicală și în același timp o evaluare a tuturor problemelor sale: probleme familiale, sociale sau de alt tip. Dumneaei nu a uitat și nu a neglijat pacienții pe care i-a avut la debutul carierei în comuna natală Conțesti (jud. Dâmbovița). Absolut toți cei care au cunoscut-o și chiar cei care nu au cunoscut-o, dacă i s-au adresat și au cerut un sfat medical sau social, nu au fost niciodată refuzați. În comuna natală a ajutat o serie de colectivități (școli, grădinițe, brutării, etc.) în materie de promovare și păstrare a sănătății. Așadar, nu și-a uitat rădăcinile și i-a sprijinit pe oamenii de acolo în măsura posibilităților pe care le-a avut.

Spiritul Doamnei Dr. Mioara Mincu a străbătut generațiile, iar comportamentul dumneaei a fost imprimat profesorilor, care la rândul lor l-au transmis celorlalte generații. Cred că și în ziua de astăzi a rămas ceva din influența Doamnei și că o bună parte dintre absolvenți duc mai departe viziunea Doamnei Dr. Mincu, fiind adevărați educatori pentru sănătate.” ( dr. Cătălina Niculescu – medic pediatru și profesor al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”  )

„Doamna Dr. Mioara Mincu a pus bazele Școlii Postliceale „Carol Davila” deoarece a dorit să existe o pregătire profesională pentru persoanele cu studii liceale. În calitate de director al Spitalului „Ion Cantacuzino”, venise în contact cu personal medical cu o pregătire profesională de patru ani (Liceul Sanitar). Iar pentru că vârsta acestor cadre era prea mică pentru a face o specializare profesională, a gândit imediat înfiinţarea unei şcoli particulare sanitare, necesară numărului mare de persoane care doreau să profeseze în domeniul asistenţei medicale.

Primele cuvinte care-mi vin în minte, când mă gândesc la Doamna Dr. Mioara Mincu, sunt bunătate, iubire, corectitudine, disciplină şi mult devotament pentru profesia aleasă. Am cunoscut-o pe domnia sa în anul 1968, pe când activa ca profesor la Şcoala Tehnică Sanitară „Pitar Moş”. Doamna Dr. Mioara Mincu era o persoană zâmbitoare, de o mare bunătate, dar în acelaşi timp cu o personalitate foarte puternică. Chiar şi atunci când avea probleme, ne primea pe toţi cu zâmbetul pe buze. Doamna Dr. Mincu a fost într-adevăr un spirit vizionar, militând toată viaţa pentru prevenirea îmbolnăvirilor, reducerea riscurilor pentru sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. ( Florica Ştefănescu – profesor al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” )

Marea echipă a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” şi a Fundaţiei Umaniste „Dr. Mioara Mincu” continuă să ducă mai departe la împlinire ţelurile pe care ni le-a lăsat moştenire pentru viitor.

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prima instituţie de învăţământ sanitar privat, este o școală recunoscută pe plan internațional, care formează educatori pentru sănătatea Europei și promovează excelența în educație. În același timp, prin parteneriatul cu Şcoala Gimnazială din Conţeşti, care din anul 2011 poartă numele Doamnei Dr. Mioara Mincu, se construiesc noi legături pentru dezvoltarea educaţiei în lumea satului.

Să fim generoși cu ceilalți, să facem bine, să fim dedicați și să ne iubim profesia – sunt doar câteva din îndemnurile pe care Doamna dr. Mioara Mincu ni le-a lăsat și pe care ni le-a transmis mai ales prin faptele domniei sale. Și să nu uităm niciodată să zâmbim! Deoarece „unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui”.

Scurtă biografie

Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist. A fost în fruntea mișcării feministe din România și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008. Dr. Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a S.M.S.P.R.

A învățat la școala primară, care îi va purta mai târziu numele, din satul natal. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de literatură „Mihail Eminescu” din București; dar, după un an de studii, a abandonat literatura în favoarea medicinei. A absolvit Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (în prezent Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”), promoția 1958.

Activitate

Asistent universitar la Catedra de Sănătate Publică a UMF și director al Policlinicii Stela, apoi director al Policlinicii Batiștei și director al Spitalului „Ion Cantacuzino” din București (1981-1989). Medic șef al sectorului 2 din București (1979-1983). Medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, în urma susținerii tezei: „Educația sanitară pentru tineri” (1977).

A promovat educația sanitară în presă (Magazin, Știință și Tehnică, Femeia, Sănătatea, Luceafărul etc.) și la radio.

În anul 1992, a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR).

În 1990, a înființat Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, școală de 3 ani, pentru calificările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.

În anul 1996, a început construirea unui Centru de Cultură și Sănătate în satul natal, Conțești (jud. Dâmbovița).

 A avut o bogată activitate publicistică, a înființat o bibliotecă pentru asistenții medicali, a fost coordonator de manuale.

 (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mioara_Mincu)

prof. Raluca BRAD