Sănătatea noastră şi resursele

Dimineţile devreme si până-n miez de noapte oraşul cenuşiu şi cu aer înecăcios, când prea fierbinte, când umed şi jilav, când îngheţat şi tăios, este frecvent străpuns de un sunet pe care nu ai cum să-l ignori: sirenele salvărilor.

-Am ajuns mai ceva ca New York-ul, spuse un cetăţean cu obidă, după ce salvarea roşu-galben ne săgetase timpanele sensibile deja, cu sunetele ei asurzitoare pentru 2 minute pline, doar pentru că pur şi simplu nu avea cum să străbată intersecţia aglomerată din toate direcţiile a orelor de vârf ale dimineţii.

De ce sunt atat de multe salvări? Într-un interval de 7 minute în trafic am numărat nu mai puţin de 5 maşini aparţinând unor organizaţii diferite şi care veneau şi se îndreptau în direcţii diferite, pe tresee numai de ei ştiute.Sunt ele necesare?Este acum un moment aparte care le justifică prezenţa într-un număr atât de mare? Sunt oamenii întradevăr mult mai bolnavi decât erau acum un an? acum 10? acum 20?


Efortul societăţii moderne de a-şi menţine populaţia funcţională (a se citi într-o stare bună de sănătate) se concentrează în proporţie net majoritară pe cheltuieli şi investiţii menite a ajuta după ce oamenii déjà s-au îmbolnăvit – sisteme de intervenţie de urgentă, unităţi spitaliceşti, tehnici şi tehnologii de investigaţie, tehnologii şi materiale utilizate pentru tratamente şi mai ales o forţă de muncă ce necesită ani mulţi de calificare şi specializare. Resursele mobilizate sunt mari, par mereu insuficiente şi nevoile sunt în continuă creştere.

Ce-i de făcut? Resursele planetei nu par să se înmulţească în acelaşi ritm ca nevoile ei.Mai concret, resursele româneşti, deşi deloc neglijabile, nu par suficiente şi nici prea bine gospodărite. Putem să stăm indiferenţi şi suficienţi şi să sperăm într-un optim personal sau de mică enclavă? Putem să credem că totul ar trebui să desfăşoare după principiile meritocraţiei? (meriţi să fii sănătos, bogat şi fericit pentru că ai urmat toate perceptele care să te menţină sănătos, ai făcut eforturile necesare să fii bogat şi mai ales ai ştiut să faci alegerile potrivite ca să ai o viaţă fericită) Dar cum rămâne cu cei care nu au ştiut regulile astea? Sau cu cei care nu au avut noroc?

Omul sfinţeste locul şi lasă bine în urma sa

Înafara resurselor materiale ce pot fi mobilizate mai avem o resursa inegalabil umană – misionariatul. Oameni care cred într-o idée, care se simt compleţi dacă dăruiesc ceva din experienţa acumulată de ei în cursul vieţii, oameni care îşi caută şi urmăresc sensul vieţii prin ceea ce reuşesc să constuiască şi să lase în urma lor. Un astfel de om remarcabil a fost Doamna Doctor Mioara Mincu.

Plecarea domniei sale a lasat în urmă un vis şi o muncă ce se cereau continuate, toate stranse sub denumirea lui “Educaţie pentru Sănătate”. Voi încerca un mic dicţionar explicativ de termeni (deşi toate trei sunt cuvinte uzuale ale limbii române):

-educatie – cu intelesul de proces continuu, legat in expresia “ai reusit, continua”, avem datoria permanenta de a ne informa, de a ne imbogati, de a ne perfectiona, de a incerca directii noi de dezvoltare.

– pentru – cu sensul de preventie, sau cu sensul de angajament, sau cu sensul de participare activa si constienta la proces.Este semnalul de iesire a fiecaruia dintre noi din zona “de confort” in care ne-am putea complace si de intrare in actiune

– sanatate – are sensul larg ce cuprinde aria fizica, psihica, dar si morala a fiecaruia dintre noi si a societatii. Sanatatea de a trai frumos si cu sens. Sanatatea unei atitudini deschise fata de cei din jur si de problemele vietii, ca fiind singura forta care ne poate ajuta sa prograsam. Sanatate asumata prin credinta ca suntem ceea ce mancam sau si mai larga, suntem ceea ce facem.

Scoala ca loc de pornire a educatiei

Fundatia Umanista dr.Mioara Mincu este pesonalitatea juridica intrunita pentru a putea duce mai departe visul nostru despre “educatie pentru sanatate”. Proiectul portdrapel este si va ramane Scoala sanitara postliceala Carol Davila. Aici ne propunem sa incepem procesul de educatie prin formarea de “ambasadori” in halate albe de asistenti medicali generalisti si de farmacie.

Eforturile noastre sunt orientate nu doar pentru a le asigura o pregatire profesionala temeinica, dar si in directia in care sa le formam acestor tineri deprinderi sanatoase de viata pe care apoi sa le poata propaga mai departe atat rudelor si cunoscutilor lor, cat si persoanelor pe care le vor trata si ingriji.

Pentru ca noi credem in educatia prin exemplu, un prim obiectiv este deschiderea comunicarii si schimburilor cu scoli de renume din Europa. Circulatia libera a ideilor si obiceiurilor pe arii extinse poate arata tinerilor nostril cum au inteles altii sa traiasca sanatos. Cum a te hrani sanatos, a face sport, a-ti pastra demnitatea si a-ti dezvolta continuu valentele interne, nu sunt doar elemente menite sa ai o viata lipsita de plictiseala, ci si cai placute si utile de a combate stresul vietii moderne, de a te mentine in forma fizica si psihica buna, ceea ce noi toti numim indeobste sanatate.

Mediul rural si revitalizarea valorilor sale

Societatea noastra bulversata de ani putini in care s-au condensat multe schimbari, pe parcursul a trei-patru generatii s-au facut si desfacut mai multe variante de societati moderne, si-a ratacit sau chiar uitat reperele morale si se vede astazi in situatia de a avea un sistem de valori bulversat, sau poate chiar putin cam intors pe dos.

Nicaieri nu-i mai dureroas[ aceasta lipsa de repere ca In lumea satului romanesc. “Eternitatea s-a nascut la sat” spunea scriitorul, dar intr-o alta epoca decat cea pe care o traim noi. Fundatia vrea sa porneasca de aici drumul ei de formare si educatie. Nu se adreseaza numai mediului rural si locuitorilor acestuia. Credem cu toata puterea ca putem regasi filonul de authentic si specifc national si vrem sa le oferim copiilor si tinerilor sansa de a lua cunostinta despre el. In camerele lor cu ecrane si tastaturi au pierdut legatura cu iarba si animalele domestice (singura slaba conexiuen fiind poate doar ferma de pe Facebook).

Fundatia si-a propus modernizarea si dezvolarea centrului de santate existent in comuna Contesti, judetul Dambovita, la doar trei sferturi de ora de centrul metropolei. Vatra satului construita de dna Mincu pentru a da paine consatenilor ei, impreuna cu ferma de animale care pot servi atat ca material didactic, cat si ca sursa de alimente sanatose sunt doar cateva dintre elementele Centrului de educatie prin arta pe care dorim sa-l dezvoltam acolo.

Invatarea prin raportare la exemple

Fundatia Umanista Doctor Mioara Mincu a pornit, drumul este lung si nu tocmai usor. Ne dorim sa insufletim si sa schimbam mentalitati, sa dam curaj oamenilor sa-si modifice obiceiuri de viata instituite poate in multi ani, sa formam copii si tineri care apoi sa-si influenteze spre schimabare parintii si bunicii. Toate eforturile pentru a sustine pledoaria educatiei pentru sanatate. Un soi de misionariat in care ne sprijinim pe convingerea ca Romania este tara europeana cu vechime istorica importanta si care va continua sa fiinteze multa vreme de acum incolo. Nu ne este indiferenta starea de sanatate individuala sau a societatii in care copii nostril vor creste si se vor forma. Nu credem ca trebuie sa ne gonim talentele, varfurile si oamenii capabili. Vrem ca oamenii sa poata avea alternative de informare si dezvoltare personala, si altele decat media intoxicata si suferinda sau formele culturale importate.

Inchei pledoaria noastra de deschidere despre cine este Fundatia si ce-si propune ea prin a va spune cateva cuvinte despre doamna Elena Slaniceanu, membru de onoare al Fundatiei Umaniste Doctor Mioara Mincu, cetatean de frunte al Comunei Contesti, mama fondatoarei. Cand in octombrie anul acesta distinsa doamna va sarbatori 99 de ani de viata va fii incalzita nu doar de dragostea stranepotilor si nepotilor sai, ci si de multi oameni dragi carora le-a daruit in toti anii din caldura sufletului sau bun, intelepciunea si mai ales spiritul sau tanar pe care a stiut sa le mentina si sa le imparta cu mare darnicie. In vizita la doamna Elena in Contesti am primit mai multa educatie pentru sanatate intr-o ora de discutii vioaie si informate, decat daca as fi citit 10 carti. Exemplul domniei sale este cel care ne anima si ne da speranta ca putem sa reusim sa ne realizam visul de a ajuta oamenii sa traiasca frumos si sanatos.