Stiri

Colaboratori şi prieteni de o viaţă ai Doamnei doctor Mioara Mincu, alături de echipa Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” se reunesc an de an în preajma zilei de 10 Februarie, pentru a face ca trecutul, prezentul şi viitorul să se întâlnească.

Joi, 14 februarie 2019, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat evenimentul anual dedicat omagierii personalității Doamnei doctor Mioara Mincu, fondatoarea școlii.

În același timp, a fost și sărbătoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care împlinește anul acesta 29 de ani de activitate, dar și a Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”, care aniversează 10 ani de la înființare.

Emoții, amintiri, lacrimi, zâmbete i-au încercat pe toți cei prezenți la eveniment, apropiați ai Doamnei doctor Mioara Mincu: prof. univ. dr. Paula Romanescu – membru Uniunea Scriitorilor din România; prof. univ. dr. Crina Bocșan Decusară – președinte Asociația Culturală „Iulia Hașdeu”, membru Uniunea Scriitorilor din România; prof. univ. dr. Aurora Liiceanu; Măriuca Ivan – directorul Fundației Crucea Alb Galbenă din România; prof. univ. dr. Gheorghe Felea – consilier superior Ministerul Educației Naționale; prof. Maricica Rădulescu; ing. Georgeta Ionică; Augustina Cristescu; prof. Ruxandra Spătaru; dr. Victoria Vochița; dr. Felicia Tudorache; reprezentanți ai Școlii Gimnaziale „Dr. Mioara Mincu” din Conțești; actrița Ileana Stana – Ionescu; Anca Duca; Ginica Brumă – Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu”, secretar general Confederația Națională a Femeilor din România; dr. Cătălina Niculescu; prof. Angela Chițu; prof. Eugenia Olaru; prof. Maria Besciu; prof. Florica Ștefănescu; prof. Letiția Morariu; membri ai echipei Școlii „Carol Davila”.

În deschiderea evenimentului, domnul prof. prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a afirmat: „Bine ați venit în această zi deosebită! Are mare legătură cu noi semnificația acestei zile și cu motivul pentru care ne aflăm aici. Avem deosebita plăcere și onoare să fim împreună într-un loc comun, care cândva era sediul Ministerului de Război. Ați reușit însă împreună cu această Doamnă, de care trebuie să ne aducem aminte pentru a atrage către noi, în inimile noastre, energie pozitivă pentru a continua, toată această lucrare minunată, care se datorează semnului sub care se desfășoară ziua de azi – ziua iubirii. Dumneavostră ați reușit împreună să transformați Ministerul de Război într-o citadelă a dragostei. Am reușit să distilăm din experiența fiecăruia dintre dumneavoastră, din dragostea, din misiunea fiecăruia, o misiune comună și o înțelepciune comună: energia dată de dragoste este cea mai eficientă și nepoluantă energie umană.

Puterea acestei echipe ne face să fim mai buni, mai puternici și să putem continua.

Școala este locul unde se aplică această energie dezvoltată. În fiecare an, aproximativ 500 de absolvenți intră în lupta pentru sănătate. Reușim de 29 de ani să avem succes. Pentru acești elevi, școala are un rol foarte important. Avem datoria ca ei să devină mai mult decât asistenți medicali care se luptă pe frontul războiului pentru sănătatea Europei, să fie educatori pentru sănătate și să aibă capacitatea de a genera, de a folosi și transmite această energie. Dacă unii dintre noi nu putem, măcar să realizăm că există și să o respectăm.”

Prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”: „Bine ați venit la acest eveniment! Este un moment foarte important din activitatea Fundației și a școlii. Mă bucur că ne revedem an de an să cinstim împreună memoria Doamnei Doctor Mioara Mincu. Este impresionant și de apreciat faptul că de un deceniu ne întâlnim aici și trăim cu intensitate maximă acest eveniment de comemorare, în semn de recunoștință pentru colaborarea dumneavoastră cu doamna doctor și pentru valoarea domniei sale. Cu inteligența, cu energia, cu puterea domniei sale de a atrage oamenii, cu dragostea și dăruirea față de oameni, cu înțelepciunea, a rămas în inimile dumneavoastră și în inimile noastre. Este prezentă în școală și ne oferă acea energie necesară să mergem mai departeși să avem rezultate deosebite. Sunt mândră că fac parte din marea echipă a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” de aproape zece ani. Este un mare câștig pentru cariera mea didactică, dar și o șansă pentru formarea și dezvoltarea carierei manageriale. Pentru acest lucru îi mulțumesc domnului director, dar și dumneavostră, stimați colegi!”

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Felea: „Cred că Doamna Mioara Mincu a dăruit dobândind notorietate, faimă, prestigiu și a lăsat o succesiune pe care noi, uneori, nu suntem vrednici să o administrăm cum trebuie. A veșnicit viețuind și sunt aici suficiente mărturii că, într-adevăr, așa stau lucrurile. S-a stins luminând pentru că lumina interioară a domniei sale și generozitatea, dragostea, amintirea și memoria domniei sale ne luminează calea și ne îndreaptă pașii.”

Ing. Georgeta Ionică: „A fost un fenomen, o enciclopedie! Timpul este prea puțin pentru a descrie un om cu asemenea calități. Mereu avea o soluție, o rezolvare la orice situație.”

Prof. Maria Besciu: „Am avut privilegiul și onoarea să o cunosc de foarte mică. Doamna Doctor ajuta pe toată lumea și nu a rămas datoare niciodată la nimeni. Sunt convinsă că de acolo, din înalturi, ne privește cu mult dor și este fericită deoarece noi nu o vom uita niciodată. În fiecare an, avem cel puțin două evenimente prin care o comemorăm – acest eveniment și Simpozionul Internațional „Dr. Mioara Mincu”, ajuns la ediția a V-a.

Doamna Doctor era nu numai o creatoare de școală medicală românească, cum a fost și Carol Davila, care a creat învățământul superior. Doamna Doctor a creat învâțământul preuniversitar medical și particular în România. A iubit foarte mult personalitatea și omul Carol Davila, pentru care a luptat să devină membru post-mortem al Academiei Române, în anul 2003.

Era foarte generoasă, un manager excepțional – iată ce a putut construi aici, la Conțești și chiar în toată țara, iată câte persoane au devenit formatori și educatori pentru sănătate prin ceea ce a făcut Doamna Doctor.

Îi vom păstra un pios omagiu, o recunoștință veșnică și, cel puțin eu, cât voi trăi nu o voi putea uita.”

Anca Duca: „Sunt multe amintiri dragi….nu numai din timpul vieții Doamnei Doctor, dar și după…Cred că s-au făcut multe lucruri frumoase și în ultimii zece ani. Am demonstrat că am prețuit foarte mult amintirea Doamnei și că misiunea nu s-a terminat odată cu dispariția domniei sale din planul fizic. A rămas alături de noi, ne-a inspirat, ne-a ajutat când ne era greu, așa cum au fost primii ani, apoi s-a bucurat, cred, pentru fiecare victorie care a apărut ulterior, pentru fiecare lucru bun care a fost adus de fiii săi și de toți oamenii dragi care au rămas aproape, de colectivul școlii. Cred că este aici cu noi și acum!”

Din 1990 până în 2008, Doamna doctor Mioara Mincu a muncit zi de zi pentru a clădi ceea ce este astăzi ca instituţie Școala Postliceală „Carol Davila”. Şi a creat nu doar o şcoală, ci un întreg lanţ de şcoli postliceale în 27 din cele mai importante oraşe din întreaga ţară, sub umbrela Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România. Cu o viziune managerială pătrunzătoare, a unui bun cunoscător al lumii medicale româneşti, în care profesase ca medic, dar şi ca director al Spitalului Cantacuzino (timp de 20 de ani), a creat un sistem de formare a unor generaţii de asistenţi medicali foarte bine pregătiţi, pentru a acoperi lipsa stringentă de personal calificat, cu care se confrunta sistemul sanitar la începutul anilor ’90.

Cu tactul medicului şi harul de a transmite cunoştinţe, a format şi îndrumat atât echipele de profesori, cât şi generaţii întregi de elevi, care au iubit-o şi îi poartă respect profund.

Prin numai câteva întrebări bine ţintite, a ştiut să descopere în adâncul fiecărui elev virtuţile unui asistent medical. Mai mult decât atât, a știut să-i dea dimensiunea conştiinţei unui adevărat educator pentru sănătate: „Ce te îndeamnă să fii asistent medical? Ce ştii despre trupul omenesc şi despre ce are el nevoie? Ştii că durerea şi boala îşi au rădăcinile în trăirile sufleteşti? Să ştii că de aici trebuie să înceapă ocrotirea omului, înainte ca el să devină pacient”.

Şi pentru că a înţeles exact valoare sănătăţii sufletului, pe lângă cea a trupului, s-a ocupat în aceeaşi măsură şi de a aduce aproape de şcoală lumea teatrului şi a poeziei. A încurajat multe tinere talente în muzică şi pictură, ori literatură, a organizat expoziţii cu obiecte de artizanat, în ţară şi în străinătate, dând rost muncii multor mâini harnice de ţărănci. A dorit să le redea seninătatea celor vârstnici şi a construit o casă de odihnă chiar în satul natal – Conţeşti, județul Dâmboviţa. A fost mereu alături de şcoala din Conţeşti, pentru a-i încuraja pe cei mici să iubească învăţătura.

Marea echipă a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” continuă să ducă mai departe la împlinire ţelurile pe care ni le-a lăsat moştenire pentru viitor.

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prima instituţie de învăţământ sanitar privat, este o școală recunoscută pe plan internațional, care formează generații de asistenți medicali pentru sănătatea Europei și promovează excelența în educație. În același timp, prin parteneriatul cu Şcoala Gimnazială din Conţeşti, care din anul 2011 poartă numele Doamnei Dr. Mioara Mincu, se construiesc noi legături pentru dezvoltarea educaţiei în lumea satului.

Să fim generoși cu ceilalți, să facem bine, să fim dedicați și să ne iubim profesia – sunt doar câteva din îndemnurile pe care Doamna dr. Mioara Mincu ni le-a lăsat și pe care ni le-a transmis mai ales prin faptele domniei sale. Și să nu uităm niciodată să zâmbim! Deoarece „unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui”.

prof. Raluca BRAD