Stiri

Joi, 15 februarie 2018, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat evenimentul anual dedicat omagierii personalității Doamnei Dr. Mioara Mincu, fondatoarea școlii.

Cu această ocazie, colaboratori şi prieteni, alături de cadre didactice ale Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, s-au reunit în semn de prețuire pentru Doamna nursingului românesc, care ar fi împlinit pe 10 februarie vârsta de 85 ani.

În același timp, a fost și sărbătoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care împlinește anul acesta 28 de ani de activitate, dar și a Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”, care aniversează 9 ani de la înființare.

În deschiderea evenimentului, doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a afirmat: „Ne bucurăm că sunteți prezenți astăzi, aici, cei mai de seamă colaboratori ai Doamnei Dr. Mioara Mincu:  prof. univ. dr. Paula Romanescu – membru Uniunea Scriitorilor din România; prof. univ. dr. Crina Bocșan Decusară – președinte Asociația Culturală „Iulia Hașdeu”, membru Uniunea Scriitorilor din România; prof. univ. dr. Gheorghe Felea – consilier superior Ministerul Educației Naționale; prof. Maricica Rădulescu; ing. Georgeta Ionică; Augustina Cristescu; prof. Ruxandra Spătaru; dr. Victoria Vochița; dr. Felicia Tudorache; prof. Lucreția Băluță – reprezentant UNESCO; dintre colaboratorii interni ne sunt alături: Ginica Brumă – Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu”, secretar general Confederația Națională a Femeilor din România; dr. Cătălina Niculescu, prof. Angela Chițu, prof. Eugenia Olaru, prof. Maria Besciu, prof. Florica Ștefănescu, prof. Rodica Mușat, Adriana Oancea – secretar șef, Elena Chițu – informatician, Dana Stancu – administrator, Nicolae Badea, Mariana Drăghici, Leana Mihalache. Alături de dumneavoastră, Doamna Dr. Mioara Mincu a pus bazele Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, cea mai importantă instituție de învățământ sanitar privat din țara noastră. De asemenea, sunt prezente cadre didactice ale școlii noastre, cărora le mulțumesc pentru colaborare și pentru participarea la acest eveniment. Eu și colegii mei suntem mândri că formăm echipa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și ne străduim să ducem mai departe această valoroasă moștenire!”

Un amalgam de trăiri, emoții, amintiri, lacrimi, zâmbete i-au încercat pe toți cei prezenți la eveniment.

Anii de început ai şcolii, ce stau sub semnul zâmbetului Doamnei Dr. Mioara Mincu, dar şi a capacității de muncă și a puterii de organizare a domniei sale, au fost aduși în prezent prin poveștile de viață ale celor apropiați, dar și a imaginilor oferite în premieră pentru mulți dintre cei aflați la eveniment.

Între anii 1990 și 2008, Doamna Dr. Mioara Mincu a lucrat intens pentru a ridica ceea ce este astăzi Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. A creat un lanţ de şcoli postliceale în întreaga ţară, sub umbrela Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România. Medic dedicat, bun manager, având un spirit vizionar, prieten adevărat, om de cultură, excelent pedagog, bun cunoscător al lumii medicale, în care a profesat ca medic, dar şi ca director al Spitalului „Ioan Cantacuzino”, a creat un sistem de formare a numeroase generaţii de educatori pentru sănătate.

Cu dăruire față de semeni şi harul de a transmite cunoştinţe, a format şi îndrumat echipele de profesori şi generaţii de elevi, care au iubit-o şi îi poartă un profund respect pentru totdeauna.

De asemenea, a prețuit lumea teatrului şi a poeziei, a încurajat multe tinere talente în muzică, pictură, literatură, a organizat expoziţii cu obiecte de artizanat realizate de femeile de la țară, valorizând astfel munca acestora. Doamna Dr. Mioara Mincu a fost preocupată de soarta vârstnicilor și a construit o casă de odihnă în satul natal pe care l-a iubit atât de mult – Conţeşti, jud. Dâmboviţa. S-a luptat pentru comuna domniei sale, unde avea rădăcini adânci. A fost mereu alături de şcoala din Conţeşti, pentru a-i încuraja pe cei mici să iubească învăţătura.

Prezentarea realizată de doamna Ginica Brumă ( Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu”, director program, secretar general Confederația Națională a Femeilor din România ) i-a impresionat pe cei prezenți și a dat ocazia, celor care nu au avut privilegiul să o cunoască pe Doamna Dr. Mioara Mincu, să afle multe informații despre vremurile de început ale Școlii „Carol Davila” și mai ales despre activitățile multiple desfășurate de domnia sa, un OM care răspândea lumină și zâmbete în permanență.

„Doamna Dr. Mioara Mincu a fost un om cu suflet mare, o luptătoare, o femeie curajoasă, a depus multă muncă pentru ca noi să avem ceea ce există azi. Sprijinea copiii fără posibilități materiale, casele de copii, participa la serbările organizate de aceștia. Era preocupată de problemele vârstnicilor abandonați. Organiza expoziții de obiecte de artă, de obiecte de artizanat lucrate de femeile de la țară. Participa la Târgurile de carte și ținea să lanseze de fiecare dată câte un manual. De asemenea, a avut ideea înființării primului cabinet pentru integrarea europeană din România. În calitate de președinte al Confederației Naționale a Femeilor din România a organizat numeroase activități în afara Bucureștiului, în satul Conțești și în orașe din țară. A inițiat Ziua Țărăncii, fiind întotdeauna aproape de realitatea și problemele satului românesc.

Doamna Dr. Mincu a muncit foarte mult…lucra neîncetat….A fost cea care a înființat prima școală sanitară privată, cu mult curaj și cu muncă enormă. Era prezentă pe șantier dimineața și seara, inclusiv sâmbăta trimitea mâncare pentru muncitori.

A susținut schimburile europene și astfel Școala „Carol Davila” a devenit membru al Modulului European de Nursing.

A fost un om minunat…care a avut prieteni extraordinari din toate domeniile. Nu exista un moment cultural pe care să nu îl marcheze….începând cu ziua lui Eminescu și până la omagierea altor scriitori, pictori, sculptori. Iubea foarte mult lumea artelor și avea prieteni din rândul marilor artiști: Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Ileana Stana Ionescu, Stela Popescu, Carmen Stănescu, Florina Cercel, Ștefania Rareș, Gheorghe Turda, Angela Moldovan și alții.

A avut o colaborare îndelungată cu postul  Radio România, unde a avut și o emisiune – Sfatul medicului.”

În finalul prezentării, doamna Brumă a adăugat: „Doamna Dr. Mioara Mincu a fost un om deosebit, cald, cu zâmbetul pe buze întotdeauna, cu o voce inconfundabilă, cu o personalitate puternică. Este foarte greu să realizăm ceea ce a reușit Doamna Dr. Mioara Mincu. Trebuie să îi mulțumim și să nu o uităm niciodată!”

Prof. univ. dr. Paula Romanescu – membru Uniunea Scriitorilor din România: „Ce fericiți suntem că am putut cunoaște un asemenea OM! Faptul că noi suntem azi aici și venim în mod firesc este semnul sigur că dumneaei a lăsat pe pământ trecere nepieritoare. Are Omar Khayam un catren, care mi-e foarte drag: „Venirea ta n-aduse niciun adaos lumii, / Atunci plecarea n-o să-i sfarme rotundul și splendoarea. / Și cine-ți poate spune adâncul sens al humii: / Ce rost avu venirea? Și-apoi – ce sens plecarea?” Mioara Mincu a dat răspuns la aceste două elemente: venirea și plecarea. A venit cu un rost, a plecat senină că rostul și l-a împlinit, iar că dumneavoastră îi continuați opera este semnul sigur al acestui lucru. Să aveți forța să duceți mai departe, inclusiv în străinătate, această minune a tenacității unui OM, stimați profesori și medici care vă ocupați de școala sanitară.”

Prof. univ. dr. Crina Bocșan Decusară – președinte Asociația Culturală „Iulia Hașdeu”, membru Uniunea Scriitorilor din România: „Faptul că ne întâlnim azi arată că sămânța sădită de Doamna Dr. Mioara Mincu răsare. Dumneaei s-a ocupat foarte mult de sufletul omului. Când apărea o problemă, era prima care încerca să o rezolve. Transmitea extraordinar pofta de viață, dorința de a dărui. Ceea ce s-a prezentat aici este doar o parte din tot ceea ce a realizat. Era primită cu brațele deschise peste tot, dar cu brațele și mai deschise îi primea pe toți. A răsturnat munții….Nu am mai întâlnit în viața mea un om cu atât devotament și deschidere pentru oameni. Dacă aș spune că există oameni care sfințesc locul, m-aș gândi în primul rând la Doamna Dr. Mioara Mincu.”

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Felea: „Se împlinesc 10 ani de veșnicie. Doamna Dr. Mioara Mincu a trăit ca și cum ar muri mâine, a muncit și a învățat ca și cum ar trăi o veșnicie. Este greu să cuprinzi în câteva cuvinte tot ce a realizat. Doamna era o instanță, avea competență, era infatigabilă. Era prezentă peste tot – la școală, pe șantier, la Conțești. Doamna a trăit pentru eternitate. A fost generoasă, altruistă, sensibilă la problemele fiecăruia. Trebuie să ne amintim mai des de Doamna Dr. Mioara Mincu. Trebuie să eternizăm memoria Doamnei și să nu lăsăm uitarea să veșnicească.”

Prof. Angela Chițu: „Doamnă director Mioara Mincu, pentru noi sunteți, pentru că sunteți la fel de adevărată și prezentă după acești ani lungi și triști. Chipul dumneavoastră frumos, luminos, zâmbetul minunat, inteligența sclipitoare, cultura enciclopedică, fără improvizații facile, sunt cu noi, la fel de vii!

Pentru a întregi și ilustra complexitatea personalității Doamnei, am recurs la câteva referiri ale lui Jung, care vedea sufletul, psihicul nostru, ca un cer interior, acela care îl caracterizează și îl definesc pe om. Am preluat ideea și cred că Doamnei noastre dragi i se potrivesc: Luna – avea multă emoționalitate și sensibilitate, Soarele – pentru că avea o personalitate puternică, Mercur – era dotată cu multă inteligență și abilități speciale de comunicare, Venus – avea facultatea de a iubi și dărui.

Fiecare dintre cei care v-am cunoscut, am mulțumit pentru toate înzestrările dumneavoastră, pentru bunătatea de a ne susține în momente de cumpănă, de a ne ajuta cu generozitate, de a ne încuraja să putem învinge obstacolele. Suntem încă aici, în școala dumneavoastră iubită, pentru care ați trudit, suferit. Școala dumneavoastră prosperă prin numărul mare de asistenți medicali, formați cu competență și dragoste de cadrele didactice și prin grija, inteligența, managementul asigurat de cel mai demn continuator, fiul dumneavoastră, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu. Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce suntem și am devenit ca oameni și profesie, mult prețuita și draga noastră director, Mioara Mincu. Recunoștință veșnică!”

Ing. Georgeta Ionică: „Este foarte greu să descrii o asemenea personalitate în câteva cuvinte și, mai ales, la timpul trecut. Știu cât s-a luptat să construiască tot ce a făcut. Tot timpul se gândea la ceilalți, niciodată la dumneaei. Mereu voia să ajute pe cei din jur. Nu stătea nicio clipă, a muncit până la epuizare pentru ceilalți. Mereu dorea să asigure cea mai bună pregătire viitorilor asistenți medicali, cu cei mai buni specialiști, în cele mai bune spitale. A făcut parteneriate cu alte țări pentru schimburi de experiență pentru elevi. Sunt convinsă că Doamna continuă să ne vegheze și se bucură că duceți mai departe munca domniei sale. Doamna Dr. Mioara Mincu a fost un om al sistemului sanitar cum nu se va mai naște cineva.”

Prof. Eugenia Olaru: „Doamna Dr. Mioara Mincu a fost un foarte bun manager, un bun vizionar, cu o capacitate de dăruire extraordinară. A fost prima femeie medic care a înființat o școală postliceală sanitară particulară. Nu s-a rezumat doar la atât, a creat filiale în aproape toată țara, care s-au dovedit a fi foarte apreciate. Cuvântul cheie al domniei sale a fost: calitatea. De asemenea, a avut și capacitatea de a atrage în jurul domniei sale persoane cu potențial fantastic în domeniu. Oare o putem numi o legendă pe Doamna Dr. Mioara Mincu?  Sunt convinsă că da. Doamna Dr. Mioara Mincu poate intra în rândul personalităților medicale care au scris istorie. Poate generațiile tinere o vor lua ca model.”

Prof. Ruxandra Spătaru: „Relația mea cu Doamna Dr. Mioara Mincu a început în anul 1990, când eram asistent medical. Împreună cu doamna Eugenia Olaru și doamna Flori Ștefănescu, am fost chemată de către Doamna pentru a pune bazele Școlii Sanitare „Carol Davila”. Doamna a spus: „Sunteți asistente medicale, știți ce aveți de făcut!” Doamna ne-a impulsionat, ne-a ajutat permanent, a fost alături de noi, nu exista să aibă cineva o problemă și Doamna să nu găsească rezolvare. Ne-a încurajat să scriem cărți, să ne dezvoltăm. Azi sunt mândră de ceea ce am realizat și asta numai datorită Doamnei Dr. Mioara Mincu. Am fost ca o familie, un tot unitar. Nu o vom uita niciodată! A fost ca o soră pentru noi! Nu ne-a părăsit niciodată!”

Adriana Oancea, secretar șef Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”: „Pe 2 februarie 2008, dispariţia marii Doamne a medicinei românești – Dr. Mioara Mincu – a surprins și înlăcrimat o țară întreagă, iar personalități marcante ale vieții publice au deplâns trecerea în nefiinţă a domniei sale. O voi iubi mereu, iar noi toţi o vom preţui pentru tot ce ne-a dăruit… Minunată Femeie, medic genial… Mi-aduc acum aminte de fiecare întâlnire cu Doamna … Şi printre lacrimi, zâmbesc privind-o în imagini vechi…îi caut chipul, privirea, zâmbetul … nu le găsesc…nu le mai găsesc…Nu mai e nimeni ca ea…  şi… nici nu va mai fi…Veţi rămâne veşnic în sufletele noastre Doamnă şi sunt sigură că astăzi ne zâmbiţi din ceruri….”

Amintirea mereu prezentă a doamnei dr. Mioara Mincu ne inspiră și ne motivează să mergem înainte. Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o școală recunoscută pe plan internațional, care formează educatori pentru sănătatea Europei și promovează excelența în educație. În același timp, prin parteneriatul tradiţional cu Şcoala Gimnazială din Conţeşti, care din anul 2011 poartă numele doamnei Dr. Mioara Mincu, se construiesc noi punţi pentru dezvoltarea educaţiei în lumea satului.

Zâmbetul nelipsit de pe chipul Doamnei dr. Mincu, pe care ni l-a lăsat moştenire va fi întotdeauna motorul care ne va duce mai departe.

prof. Raluca Brad