15 Octombrie 2010 a fost o zi de mare freamat pentru Bucuresti si tara. Strazile centrale ale capitalei si stirile s-au blocat cu greva generala a finantistilor la care, mai nehotarati, s-au alaturat si o parte din profesori. Cati dintre noi si-au mai adus aminte insa ca ziua de 15 Octombrie este dedicata sarbatoririi femeii din mediul rural? Si nu doar in Romania, ci la nivel mondial!

La numai 40 de km de capitala, in comuna Damboviteana Contesti, aceeasi zi insorita de 15 Octombrie a fost traita ca pe un festival al toamnei, cu must si preparate culinare taranesti, concursuri gastronomice, cantec si joc. In zona, sarbatorirea Zilei Mondiale a Femeii din Mediul Rural a devenit deja o traditie, pe care oamenii satului o asteapta cu drag. Se implinesc 10 ani de cand doamna dr. Mioara Mincu, ca fiica a acestui loc si in calitate de fondatoare a Confederatiei Nationale a Femeilor din Romania, a organizat pentru prima data o manifestare care sa le aminteasca localnicilor de frumusetea traditiilor si necesitatea perpetuarii lor si totodata a adus in lumina smerenia si harnicia femeii de la tara, cu rolurile ei majore de mama, lucratoare si educatoare.

Fundatia Umanista ”Dr. Mioara Mincu”, ce continua din 2009 activitatea Doamnei Dr Mincu, si-a asumat in misiunea ei de a promova prin toate mijloacele valorile nationale autentice si in acest sens

a organizat si anul acesta, in parteneriat cu Primaria Comunei Contesti evenimentul cultural dedicat femeii din mediul rural desfasurat la Baza Sportiva a comunei.

In prima parte a zilei Copiii Scolii din Contesti au intrat in competitii sportive, dupa care au prezentat si un program artistic, timp in care s-a desfasurat si concursul de gastronomie la care au fost invitate sa participe toate gospodinele comunei cu varste cuprinse intre 9 si 99 de ani cu cate o prajitura facuta in casa. In ritmurile muzicii populare cantate de renumitii artisti Polina Manoila si Gheorghe Turda, prieteni apropiati ai Fundatiei, a avut loc apoi degustarea din produsele toamnei. Au fost invitate sa participe la eveniment o serie de personalitati ale culturii noastre si din domeniul stiintei, intre care mentionam doar cateva nume mai sonore ca cele ale poetei Paula Romanescu, actritei Ileana Stana Ionescu, profesor Sanda Fatu, editorialist Auras Albu, care si-a si sarbatorit implinirea unei frumoase varste cu aceasta ocazie.

Ziua Mondiala a Femeii din Mediul Rural se serbeaza in fiecare an la 15 octombrie, celebrand 1,6 miliarde femei care traiesc si muncesc in satele lumii. La Beijing in 1995 s-a luat hotararea de a avea o sarbatoare dedicata unei patrimi a populatiei pamantului, care duce poate cea mai grea si mai putin rasplatita viata. Prea putin cunoscuta sau popularizata la nivel national, Ziua Mondiala a Femeii Din Mediul Rural este sarbatorita doar prin initiative locale in diverse parti ale tarii noastre. Chiar daca poporul roman este atat de preocupat astazi de declinul economic si deteriorarea conditiilor de viata, intoarcerea la frumoasele si plinele de semnificatii traditii ale noastre ne poate reda bucuria sufleteasca si, de ce nu, ar putea oferi punctual chiar si solutii de rezolvare a unor probleme financiare.

Ramona Gutu


{gallery}15_octombrie_contesti_2010{/gallery}