Adăugăm cu bucurie încă un an plin de activități Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu. Avem o mulțime de realizări dar și zeci de dorințe de înfăptuit de aici înainte pentru ca misiunea noastră de Educatori pentru Sănătate să fie auzită atât în România cât și în Europa!

10 Februarie este ziua în care ne vom aminti mereu că prin tot ceea ce facem, ne ținem promisiunea de a continua misiunea căreia  Doamna Doctor Mioara Mincu i-a dedicat întreaga sa viață! O viață ca un pom bogat, roditor.

 Cum însă iarna grozvă cu gerurile ei nu prea ne-ndeamnă să ieșim din case, așteptăm zilele mai prietenoase ale primăverii pentru organizarea unei serii de evenimente. 

Pe 8 Martie la București va avea loc întâlnirea membrilor fundației, ocazie cu care vom decerna noi titluri de Membrii de Onoare, și o Masă rotundă cu tema ”Modele în Educația pentru Sănătate”.

Pe 7 martie ne vom reîntâlni cu elevii și cadrele didactice de la Școala cu Clasele I-VIII ”Dr. Mioara Mincu” din Conțești.


Review 2011

A fost un an plin, cu multe realizări importante, atât ale Fundației cât și ale Școlii Sanitare Postliceale ”Carol Davila”, a cărei activitate o coordonează.  

Ziua Țărăncii – 25 Octombrie

Ca de fiecare dată, dar în toamna aceasta cu și mai mult drag, am revenit la Conțești pentru a organiza o nouă ediție a Zilei Mondiale a Femeii din Mediul Rural. Ziua Țărăncii, a fost anul acesta dublu motiv de bucurie, căci am sărbătorit la împlinirea frumoasei vârste de  100 de ani, pe mama doamnei Mioara Mincu, Elena Slăniceanu, sau Buni, cum îi spune toată lumea. 100 de ani la sat, cu dragoste, ambiție și credință!

Cuptorul de pâine

Reînvierea tradițiilor satului e un alt obiectiv al Fundației, iar în această direcție am reușit să inițiem proiectul de redeschidere a cuptorului de pâine ”Vatra românescă” în parteneriat cu Primăria Comunei Conțești. Localnicii comunei vor mânca de-acum pâinea lor, din grâul cultivat în pământ dâmbovițean, făcută cu mâinile lor.  Iar copiii vor avea în fiecare zi la școală chifle și covrigi proaspeti, așa cum odinioară primeau din partea doamnei Dr. Mincu.

Căminul din Mereni

În urma vizitei la căminul de bătrâni din Mereni, sat al comunei Conțești, unde suntem mândri că asistenta medicală este absolventă a școlii noastre, instituția va deveni în 2012 punct de practică al elevilor școlii.

Acreditare CNFPA

Tot din 2012, Scoala ”Carol Davila” va organiza și cursuri speciale de instruire pentru îngrijire bătrâni, pentru care este acreditată CNFPA.

 Acreditarea ARACIP

Privind către activitatea Școlii, cea mai importantă realizare a fost cea a acreditării școlii de către ARACIP. Echipa de profesori ai școlii s-a înnoit, s-a întregit cu noi dascăli, cadre medicale, farmaciști, profesori, în urma a 3 concursuri de titularizare. Să nu uităm că anul acesta școlar s-a relansat o a treia calificare, cea de Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare.

O serie considerabilă de noi parteneriate încheiate și activitățile organizate împreuna cu colaboratorii de la UPU-SMURD, MedLife, Hofigal, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor medicali,  Filiala București, Hospice-Casa Sperantei, Serviciul de Ambulanță București Ilfov, Compania Zentiva și lanțurile de farmacii Centrofarm și HelpNet le oferă perspective multiple elevilor noștri de a se specializa, de a se dezvolta pe mai multe direcții.

Cursurile Master Class de Comunicare verbala si nonverbală, Conferințele Hofigal, seria de lectorate cu tema: “Asistentul medical – între ocupație și profesie reglementată” susținute de doamna Carmen Mazilu, președinte OAMGMAMR, filiala București, precum și prezentările companiilor Saga Sănătate și Pharma Telnet vin sa îmbogățească oferta curriculară, în scopul de a forma asistenți medicali de elită.

Să ne amintim câteva dintre cele mai importante evenimente pe care le-am organizat de-a lungul lui 2011

  • Pentru noi anul începe cu 10 Februarie, în zi de sărbătoare!
  • 1 Martie – Mărțișorul Medical
  • Masa Rotunda cu tema Managementul Calitații in Educație  – 17 Mai 
  • Al II-lea Simpozion Româno-American în domeniul Îngrijirilor Paliative – 16-17 Iunie
  • Ceremoniile de absolvire – 18 Iunie (AMF) și 22 Iulie (AMG)
  • 3 sesiuni de Admitere si bursele Dr. Mioara Mincu
  • Întâlnirile ENM
  • Saptămâna Educației Globale – Noiembrie
  • Am  pornit deja caravana de prim ajutor în licee, în cadrul proiectului ”Învățați să ajutați!” care va continua pentru responsabilizarea tinerilor pentru propria lor sănătate.
  • Ne dorim publicarea volumului: ”Modele în educația pentru sănătate”
  • Deschidem două farmacii, atât în Conțești cât și în sediul școlii din Str. Radu de la Afumați, unde elevii vor face practică alături de profesioniști.
  • De asemenea, vom deschide cabinete medicale în sediul școlii din str. Viitorului și în Conțești, în care elevii vor putea realiza și stagii de practică.
  • Se va finaliza reamenajarea a patru săli de curs și deschiderea a două noi săli de demonstrații.
  • În luna aprilie, vom participa la conferința anuală a Modului European de Nursing de la Brighton, organizată de una din cele mai bune școli universitare de nursing din Europa.Și cu siguranță vormai fi și altele pe care le vom trece în listă la sfârșit de an. 

Am fost întâi la Școala din Conțești, apoi ne-am reunit la sediul Fundației, pentru a sărbători ziua Fundației care acum îi poartă numele celei care în urma cu 21 de ani întemeia prima Școală Sanitară Postliceală ”Carol Davila”:  Dr. Mioara Mincu.

Am relansat cu această ocazie Revista școlii: ”Educație pentru Sănătate”, într-un nou și modern concept.

Fetele noastre, (dar au beneficiat și câțiva băieți), au primit un mărțișor special: un eveniment

Parfumul de plante al cosmeticelor Hofigal și adrenalina A.T.I.  marca UPU-SMURD, au dat ceva căldură acelei prime zi de primăvară, destul de friguroasă mi-amintesc.

 
Am sărbătorit Ziua Mondială a Nursingului în jurul unei ”mese rotunde”, împreuna cu elevii și oaspeți de seamă ai școlii noastre. Au fost alături de noi doamna Carmen Mazilu, OAMGMAMR Filiala București. Dr. Cristian Pandrea, UPU-SMURD, Doamna Anca Cercel Duca, vicepreședintele Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu, doamna Anca Petcu, director de îngrijiri MedLife, alaturi de alti parteneri din spitalele în care elevii noștri fac practică precum și de seria de 6 elevi sosiți din străinătate în Schimbul ENM din luna mai.

Calitatea de gazdă a unui eveniment atat de important în domeniul îngrijirilor paliative organizat in parteneriat cu HOSPICE – Casa Speranței ne-a adus marea bucurie de a-i avea printre oaspeți pe Graham Perolls, fondatorul Fundației Hospice- Casa Speranței și pe Excelența Sa, doamna Libby Gitenstein, care de atunci a devenit colaboratoare apropiata si mai mult chiar, s-a alaturat echipei de profesori ai scolii, coordonand cursul Master Class de Comunicare verbala si nonverbala in nursing.

Noi generații de asistenți medicali generaliști și de farmacie în care ne punem speranța  că vor reuși să schimbe ceva în educaţia pentru sănătate, să aducă un suflu nou în mult-încercatul sistem de sănătate românesc.

Pentru prima data, Fundația Umnaistă dr. Mioara Mincu a acordat celor mai buni elevi ai școlii selectați printr-un concurs un set de 15 burse integrale de merit – Bursele ”Dr. Mioara Mincu”. Echipa celor 15 bursieri, pe care îi cunoașteți cu toții după ce i-am prezentat pe site și pe facebook.

Fiecare dintre cele 3 schimburi de elevi organizate anul acesta în cadrul Modulului European de Nursing (martie, mai și octombrie) s-au finalizat cu câte o sesiune de prezentări, ocazii în care elevii români și străini și-au împărtășit trăiri, experiențe profesionale și culturale, și-au prezentat școlile și sistemele de sănătate din țara de proveniență. În urma participării la conferința de la Cuprija, de anul acesta participarea Școlii noastre în modul s-a lărgit! Am trimis 14 elevi în cele mai bune școli de nursing europene și am primit 3 serii de elevi străni.

Am luat în serios invitația de a participa la proiectul lansat la nivel global de Consiliul Europei,  așadar și anul acesta echipa tânără a catedrei de psihologie a organizat împreuna cu elevi din anul I și III un eveniment nonformal cu tema ”2011 în spitalele din România. Atitudini, Prejudecăţi şi Alternative”. Felicitări!.

Acum, când ajungem să tragem linia, putem spune că rezultatele bune de până acum se datorează în mare parte viabilității și  perenității misiunii și spiritului lăsat nouă de Doamna Doctor Mincu. Acest sistem de valori a atras în ultimii ani un număr considerabil de oameni de un inalt nivel care s-au alăturat efortului nostru în diversele proiecte și pe de altă parte, cei care au lucrat cu Doamna Dr Mincu au ramas să-i ajute pe cei mai nou veniți, dând și mai multă forță echipei.

Proiectele noastre continuă, am făcut deja primii pași în scrierea unor proiecte europene și așteptăm cu interes evaluările.

Anca Cercel Duca, Vicepreședinte al Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu

 “În vremuri de criză ies la iveală, precum uleiul deasupra apei, valorile profunde atât individuale, cât și colective. Credința noastră, a membriilor Fundației în educație, în formarea sănătoasă a spiritelor și a sufletelor de orice vârstă, dar mai ales tinere, sunt reperele cele mai importante care ne ajută să navigăm în apele agitate și mereu schimbătoare.
Anii în care am reușit să facem oameni mai fericiți, ne încurajează să continuăm pe acest drum.”

Elena Liliana Murguleț, Director al Școlii Sanitare Postliceale ”Carol Davila”

… Cu credință în misiunea acesteia perpetuată an de an,

… Cu siguranța dată de reusita lucrului bine facut,

… Cu încrederea în puterea și coeziunea echipei,

… Cu bucuria zâmbetului împărtășit,

Urez Fundației Umaniste Dr Mioara Mincu ”LA MULTI ANI!” și reușită tuturor proiectelor viitoare!