Stiri

Joi, 9 Decembrie 2021, echipele Școlii Postliceale Sanitare Carol Davila și Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” au intrat în povestea Crăciunului, când Nașterea Mântuitorului ne îndreaptă gândurile către cei dragi, ne aduce împreună, ne îndeamnă să fim mai buni, mai înțelegători, să dăruim și să ne ajutăm aproapele. Atmosfera caldă și festivă a restaurantului Maroon, din cadrul Hotelului Union Plaza, care ne-au găzduit , bradul împodobit împreună cu grupul de colindători ”Easy Singing School” au completat în modul cel mai fericit întregul eveniment.

Din taina Crăciunului, organizatorul evenimentului Prof. Sorina Negrei ne-a introdus într-o altă poveste, o poveste de success, povestea noastră:

”Așadar….A fost odată ca nicioadată……un om.  Totul a început într-o iarna geroasă, în anul 1933, în localitatea Conțeștijudețul Dâmbovița. 10 februarie 1933, în mijlocul iernii, s-a nascut Mioara Slaniceanu fiica Elenei Duță și a lui Ion Slăniceanu, protagonista poveștii noastre, și cea în a cărei poveste suntem toti.

Timpul a trecut si poate nu chiar ca în povești, dar a dovedit că s-a născut atunci un om menit pentru A FACE, un om care a adus plus valoare prin toate activitățile întreprinse în domeniile Educație și Sănătate, dar mai ales la intersecția dintre ele – Doamna Dr. Mioara Mincu.

Deși a cochetat cu literature, lucru pe care îl putem observa în scrierile Domniei sale, a absolvit în anul 1958 „Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, actualmenteUnivestitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.  Doamna doctor Mioara Mincu a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică,  pedagog și publicist.

Ajunsă în “capitală”, nu și-a uitat niciodata locul natal, oamenii din mediul rural cărora i s-a dedicat,  astfel că a fost o susţinătoare a femeilor de la sat. A promovat ori de cate ori a avut ocazia  frumuseţea tradiţiilor satului românesc, și  astfel a creat sărbătoare în jurul Domniei sale, de la București și până la Conțesti, în jurul datei  de 15 octombrie, celebrând Ziua Tărăncii, ziua  femeii din mediul rural. În prezent, tradiția continuă prin activitatea Fundației Dr Mioara Mincu, înființată în anul 2009, tocmai pentru a duce mai departe aceste  frumoase povești.

Și dacă Doamna nu a uitat oamenii din satul natal, nici oamenii nu au uitat-o pe dumneaei, astfel că începând cu anul școlar 2012-2013, Școala Generală a comunei îi poarta numele – Școala Gimazială ”Dr. Mioara Mincu” din Conțești.

În 1992, într-o lume a bărbaților, Doamna înfiinteaza Confederatia femeilor din Romania, un alt mod prin care își demonstra aprecierea pentru femei.

1990 – un an al schimbărilor, al nesigurantei, al temerilor, nu și pentru Doamna dr Mioara Mincu. Domnia sa decide sa puna bazele primei școli private de nursing din România – Școala Postliceală Sanitară Carol Davila, insitituție pe care a și condus-o onorabil timp de 18 ani. Un proiect extraordinar, un aport considerabil adus sistemul sanitar românesc și chiar European – 31 ani, cît “o viață de om” ar spune unii, peste un sfert de seco lar zice alții, 29 generatii de absolvenți sau peste 15.000 de asistenți medicali. Și cine știe cîte vieți salvate!?! TOTUL datorita unui OM – Dr Mioara Mincu!

 

Acest proiect îndrăzneț a fost dus mai departe prin Fundatia Umanistă” Dr. Mioara Mincu” și iată-ne aici împreună, astăzi. Calitatea activității educaționale defășurate în SPSCD este în mare parte meritul dnei Prof.  Aurelia Șova, cea care în calitate de Director coodronaează activitatea educaționala a școlii de mulți ani.

 

 

În anul 2012 s-a născut Liceul Dr Mioara Mincu, fratele mai mic al Școlii Postliceale Sanitare Carol Davila.  Acesta și-a deschis porțile adolescenților liceeni în anul 2020, sub aripa protectoare a dnei prof. Anca Grecu, în calitate de director.

 

Si…iată-ne azi în decembrie 2021 cu o poveste începută în 1933, care ar fi putut să se încheie în 2008, dar care a mers mai departe. De ce? Cum? Pur și simplu pentru că lucrurile bune se întâmplă. Fiindca a fost un Om care a crezut în poveste și a adus-o la nivelul la care este astăzi, un Om care a continuat cu pasiunue povestea combinand-o cu responsabilitate, management de calitate și oameni care iubesc povestile bune. Acest om este Dl Director General Prof. Dr. Alexandru Ioan Mincu, Presedintele Fundatiei Dr. Mioara Mincu.

Suntem aici, deci suntem parte din poveste…. Să profitam de oportunitate și să scriem frumos capitol după capitol în această poveste care a începul în anul 1933…”, a fost îndemnul doamnei Prof. Sorina Negrei.

Alături de noi au fost profesori și membri fondatori ai Confederației Naționale a Femeilor din România și ai Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”, precum doamna Avocat Nicola Tibacu, doamna Măriuca Ivan și doamna prof. Sanda Spătaru,  precum și Vicepreședinte al Fundației Umaniste ”dr. Mioara Mincu”, doamna Anca Duca.

A răspuns din nou invitației noastre și psihologul Simona Ciff, care și de data aceasta a reușit să ne transmită energia ei pozitivă și să dea un dinamism evenimentului prin prezentarea ei interactivă adresată profesorilor.

Profesori și elevi, părinți și parteneri, fiecare din noi adăugăm zi de zi, cu fiecare acțiune a noastră, noi pagini ale acestei povești de success.

Crăciun cu bucurie și un An Nou cu Sănătate și multe împliniri!

 

Ramona Bandrabur